lördag 6 september 2014

Folkpartiet om skola


Inte så förvånande är skola och utbildning en av folkpartiets hjärtefrågor. Man är väldigt tydlig i vad man vill. Jag kan tycka att det är bra.

Folkpartiet vill gärna förstatliga skolan eftersom man anser att kommunerna inte har kunnat klara av det ansvar som man fått. Det kan nog stämma till viss del men staten är inte alltid tydliga. Att lägga ned energi på ett förstatligande känns långt borta. Få partier är överens med folkpartiet på denna fråga och alliansen kanske mest.

Annars är det kunskap som är i fokus och hur viktig kunskap är. Det är den ju och man ska inte glömma att man måste ha kunskap för att kunna förstå stora sammanhang. Man väljer också att fokusera på betyg i årskurs fyra och stärka stödet rakt igenom grundskolan. Klasserna på lågstadiet ska bli mindre och man ska lära sig läsa redan då.

På gymnasiet trycker man fortfarande på yrkesexamen och att det ska finnas olika spår. Alla ska kunna läsa in högskolebehörighet men det ska vara valbart. Tydlig är man också om att lärling ska vara ett spår för många elever som vill ut i ett yrke direkt och arbeta mycket praktiskt. Sedan är det ordningsbetyg som vi inte ens ska prata om för det låter alldeles för grinigt.

Det är inte några nyheter egentligen utan det är samma som tidigare år. Vi får väl se vad som händer efter valet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar