måndag 2 mars 2015

Lön

Jag vill gärna ha högre lön. Vem vill inte det egentligen? Det ska man inte sticka under stol med. Någonsin oavsett vem man är eller vilken arbetsgrupp man tillhör vill man ha betalt för det jobb man gör.

Det skär nog i mångas ögon att vi lärare vill ha högre lön. Precis som inom alla yrken finns det individer som inte gör sitt jobb andra gör det tills de går in i väggen och aldrig kommer därifrån. Ändå så stör det de flesta i samhället att vi vill ha mer lön. Fast det finns poänger med högre lön.

Vi kommer att få brist på lärare. Det är bara så. Det är inte fler som söker till lärarutbildningarna och lönen är en orsak. Vem vill plugga i fem år och komma ut och tjäna mindre än en viss affärspersonal.

Det handlar också om att se till att lärare stannar i yrket. Många lämnar yrket varje år och istället kommer outbildad personal in. Man måste kunna förstå hur man lär sig läsa för att kunna lära ut det. Det krävs också goda ämneskunskaper.

Bra lärare ger bra elever. Tänk på det när ni klagar. Vi har blivit lärare av en orsak och vi behöver faktiskt skolfrid. Jag saknar Magnus Ladulås som tvingar till frid för bönder. Skolan ska kanske få frid från politiker. Vem vet vad som skulle kunna hända då.

Fast samtidigt förstår jag att vi inte kan ha hur hög lön som helst. Vi jobbar oftast i offentlig sektor och där finns en viss peng. Oftast är det så som landet ligger och vi kan inte göra något. Här kan staten gå in och peka med hela handen. Det är en stor del av skolans budget som går till lokaler. Lokaler som inte tas om hand eller som är värdiga att befinna sig i. Kanske ska relevant hyra tas ut och inte fantasisummor.

Lön är ett svårt ämne för visst vill vi ha betalt men då ska vi ha det. Vi som är bra, vi som gör vårt jobb, vi som nästan går in i väggen för våra elever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar