söndag 8 mars 2015

Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen. Det är så tragiskt att den här dagen måste finnas. Fast det är klart. Världen är rätt så orättvis. Kvinnor i Sverige tjänar sämre än män, tar ut fler föräldradagar, vabbar mer, arbetar oftare i yrken som innebär skiftjobb, och listans kan göras lång.

I andra delar av världen är kvinnor ensamma försörjare, de våldtas, utnyttjas, arbetar, dör när de föder barn, i Afrika får fler kvinnor AIDS än män. Det sägs att en familj klarar sig sämre om mamman dör. Det är troligare att flickor inte går klart skolan, eller gifter sig tidigare om mamman inte är närvarande.

Flickor idag utsätts för extremt mycket hat av vuxna människor på nätet. Vad nu det ska vara bra för men det sker. Jag kan bli så arg eftersom man vägrar låta unga människor blomma och göra sin röst hörd. Om du är 14 år och blir kallad hora varför ska du fortsätta.

Unga flickor och kvinnor är de som oftast utsätts för våld i nära relationer. Det har liten betydelse vilken etnisk bakgrund man har utan här handlar det om andra saker. Tragiskt men sant.

Så denna dag behövs och den kommer nog att behövs ett tag till. Det är vi som kvinnor som måste kämpa för en bättre värld för oss. Vi kan få med oss män men de kommer egentligen aldrig att förstå att befinna sig utanför normens öga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar